Blog single

NoviceKaj je naturopatija?

Naturopatija je holistični pristop, ki temelji na tem, da ima telo lastno moč zdravljenja. Človeka obravnava individualno in celostno, saj je vsaka oseba drugačna. Ne ukvarja se le s simptomi, ampak išče vzroke težav in jih pomaga odpravljati.

Človeško telo je po naravi v ravnovesju. To ravnovesje se lahko poruši zaradi dejavnikov kot so nezdravi način življenja, pomanjkanje spanja, premalo gibanja, stres, skrbi, čustveni in psihični pretresi, ipd. Vsako neravnovesje pa se sčasoma izrazi kot bolezen.

Naturopati pri zdravljenju poleg zdrave in primerne prehrane uporabljajo tudi različne manualne tehnike, energijske terapije, fitoterapijo, floriterapijo, aromaterapijo, ipd.  S tem podprejo naravno moč telesa, da ponovno vzpostavi ravnovesje in si tako povrne zdravje in dobro počutje.

Poznamo šest osnovnih načel naturopatije, ki so povzeta po Hipokratovi šoli: 

1. načelo: Zdravilna moč narave

Naturopati delujejo po načelu, da ima telo dovolj energije za ozdravitev z notranjo močjo. Pomembno je ravnovesje med telesom, umom in duhom. 

2. načelo: Ugotoviti in ozdraviti vzrok

Telesu želijo vrniti zdravje in ne le zdraviti posledic bolezni. Poskušajo najti pravi vzrok in postaviti pravo diagnozo za zdravljenje. 

3. načelo: Ne škodovati

Pazijo, da ne potlačijo starih simptomov in s tem odpirajo pot novim. 

4. načelo: Oseba kot celota

Človeka zdravijo kot celoto. Obravnavajo ga kot skupek čustvenega, fizičnega, mentalnega in duhovnega. 

5. načelo: Naturopat je učitelj

Bolnika učijo, naj sam prevzame odgovornost za svoje zdravje. Učijo ga zdravega življenja, pravilne prehrane in gibanja. 

6. načelo: Preventiva

Je glavno načelo naturopatije. Svoje izkušnje in zdravje prenašajo na bolnike, da bi le-ti dosegli zdravo in srečno življenje.

Related posts

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Na vrh
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us